75 nya församlingar innan 2020

EFK  satte 2010 ett mål om 75 nya församlingar innan 2020. Det är nu sex och ett halvt år kvar till 2020 och ganska många av de 75 församlingarna är kvar att plantera. Det behövs minst tio per år för att klara det. Hittills har vi bara klarat ett par tre stycken per år, så NÅGOT måste göras av NÅGON och ganska snart. Om vi tillsammans skulle klara det vore det ju fantastiskt, men ändå bara en droppe i havet av vad som skulle behövas.( Bara i Luleå skulle vi lätt kunna ha plats för ca 30 nya församlingar och i Stockholm säkert 500 nya församlingar.)

Om vi börjar med NÅGON, så behöver 75 nya församlingar 75  team med 4-10 pers. i varje team Det blir 300-750 ledare som rekryteras, tränas, utrustas och sänds till den uppgiften. Det bör vara människor som uppfyller följande minimikriterier:

  1. Kristen person som älskar Jesus och gärna berättar om honom för andra.
  2. Har erfarenhet av att ha startat och lett någon form kristen verksamhet. Cellgrupp, barngrupp etc. (Om du har startat en fungerande församling tidigare MÅSTE du göra det igen. Öivind Tholfsen får hjälpa till ordna en annan pastor till det du startat…).
  3. Är trofast, tillgänglig och läraktig i minst sju år framåt. Alltså beredd att satsa tid, pengar och engagemang på något som man lär sig under tiden man håller på. Och i minst sju år, för det tar tid att plantera en församling i Sverige.

Om vi sedan tar NÅGOT, så behövs en massiv satsning på att starta nya församlingar. Det innebär att vi i EFK målmedvetet måste rekrytera och träna 300-750 oavlönade lärjungar/ledare för församlingsplantering. Här kommer Stefan Swärds bloggande om oavlönade pastorer väl till pass. För det är väl inte någon som har 270 miljoner liggande i en fond för att avlöna 75 församlingsplanterare de närmsta 7 åren? Och det krävs att det talas om församlingsplantering i våra församlingar och att visionerna och målen lyfts fram.

Jag tänker mig följande:

  • I varje EFK-församling/stad försöker man urskilja de bästa kandidaterna att starta en ny församling och utmanar dem att börja träffas, be och visionera.
  • Huvudledarna bland dessa människor (50-100 st/år) samlas till några dagar där de intervjuas, testas och ges en del träning och förutsättningar. Utifrån denna utvärdering kan ytterligare träning ges, eller coaching, eller förslag på kompletteringar av teammedlemmar eller kompetenshöjning.
  • De team som bildas (10 per år?) och börjar jobba i riktning mot församlingsplantering slussas in i M4-träningen där de tränas och handleds under två år av erfarna församlingsplanterare för att sedan få en mentor som fortsätter att stötta dem.

Så en hälsning till alla EFK-ledare och pastorer: M4 är redan på plats. Vi behöver hjälpas åt att få ut budskapet om rekryteringen! Det är fortfarande möjligt att starta 75 nya församlingar innan 2020, men det brådskar.

Annonser

En kommentar Lägg till

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s