A decisive time

De senaste veckorna har jag i några samtal fångat en tankegång som jag tror är profetisk. Första tillfället var när vår nyblivna Luleåmissionär Sarah Bedi uttryckte det i ord:  ”I think this is a decisive time”. Hon reflekterade över möten med kristna i Luleå. Vi resonerade lite om det och hon utvecklade det med att det verkar vara en tid i Sverige just nu när det är viktigt att bestämma sig för om man vill gå med Gud och våga ta steg i riktning närmare Jesus på hans kallelse, eller glida tillbaka in i en kristen livsstil där man trygg i församlingens mitt kan förverkliga sig själv och sina egna drömmar.

Mitt andra samtal var med Charles Kridiotis, en av ledarfigurerna bakom Simple Church Sweden. Vi möttes för några veckor sedan och vårt samtal landade i samma resonemang; Att vi lever i en tid som är avgörande för framtiden för kristenheten i Sverige. En tid när det är viktigt för oss i Sverige att betona de rätta frågorna om hur vi bäst når nya människor med evangeliet och hur autentisk efterföljelse av Jesus ser ut och hur vi bäst organiserar oss utifrån missionsuppdraget.  Charles berättade om hur flera ledare har börjat röra sig i den här riktningen, men att de upplever en kamp mellan den enkla nytestamentliga modellen och den nedärvda kristendomen. Han berättade vidare om hur många står i en korsväg och brottas med frågan om det är värt kostnaden, där några har valt att dra sig tillbaka och andra har valt åskådarplats för att de inte vet om de vill betala priset. Men han tillägger: ”Gud utmanar och uppmuntrar: ’Det är värt att betala priset!’ Han går före och det är han som ger styrka, bara vi tar steg och är beredda att ta ytterligare steg om och om igen, så att andra kan följa i våra fotspår.”

Det tredje var ett samtal med Stina Brockman, boende i Florida, där hon uttryckte att det är ”mycket kamp” nu och att det är viktigt att vi håller ställningarna i den andliga kamp vi står mitt i, vid olika fronter där vi förkunnar evangeliet.

Min sammanfattning som jag tror är profetisk, är att vi befinner oss i en avgörande tid, där vi både som enskilda och kristenhet måste bestämma oss för om vi ska våga gå framåt i tro och ta kampen för det Jesus kallar oss till och det som vi tror på, eller om vi väljer ”trygga hörnet” i den välkända frikyrkosoffan? Och att detta avgörande på sikt kommer att vara mycket avgörande för våra liv och för församlingens framtid i Sverige. När man formulerar det så här kanske valet att följa Jesus verkar självklart, men verkligheten är förstås mycket mer sublim och det välkända och trygga en mycket större frestelse än vi vill medge.

Det är en tid när vi också ställs inför att välja om vi vill vara en rörelse av lärjungar, eller en kyrkoinstitution. De metoder och modeller vi väljer kommer att spela en avgörande roll för framtiden. Om vi väljer traditionella frikyrkomodeller som betonar medlemskap före lärjungaskap är det risk att vi gör bort oss ordentligt. Vi behöver välja den enkla vägen med reproducerbara verktyg och modeller där människor blir tränade till lärjungar till Jesus, vilka i sin tur kan göra nya lärjungar.

Det är en tid där vi behöver välja en medvetenhet om den andliga kampen och strida för Guds rike i bön och med en stor villighet att arbeta hårt, men smart, för att evangeliet ska ha framgång i vårt land. Alternativet är att håglöst ta dagarna som de kommer och lägga sig i frikyrkosoffan när det blir jobbigt.

Jag har medvetet spetsat till valalternativen för att tydliggöra att det är en avgörande tid och ditt och mitt val kan vara mycket avgörande för vår och andras framtid.

This is a decisive time.

En reaktion på ”A decisive time

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s