Kyrklig transformation

Så här på årets sista dag kommer vi då till vad jag tror kommer att fortsätta transformeras i den kyrkliga världen under 2015.
1. Jag tor att spänningen mellan de etablerade liberala och komservativa delarna i kristenheten kommer att fortsätta att spänna. Men eftersom bara det som är byggt på tro på Ordet består kommer den värdeliberala grenen att vissna mer och mer.
2. Spänningen i kyrkligheten kommer istället att vara mellan vad jag skulle kalla traditionell kyrklighet ( medlemskap, underhålla dn helig byggnad etc) och den missionella rörelse med lokalt och globalt engagemang som växer fram.
3. Denna riktningsförändring i spänningen kommer å ena sidan att yttra sig i att nya enkla former av gemenskap växer fram, att många ny människor möter Jesus och att stora sociala insatser görs, men utanför ramen av traditionella kyrkor och samfund.
4. Detta kommer att å andra sidan att innebära att vissa kristna ledare i den traditionell fåran får många följare. Här
kommer man att med näbbar och klor försvara tradotionell församlingsteologi och konservativa värden som inte nödvändigtvis har tolkningsföreträde i skriften.
5. Det nya glokala missionella engagemanget kommer att medföra att samfund och regionala/ nationella organisationer får allt sämre ekonomi och mindre engagemang vilket kommer att medföra förändrade förutsättningar som tvingar fram förändringar. De församlingar och organisationer somförstår att mellanhänderna mellan det lokala och det globala inte är önskvärt har bättre chanser att klara sig. Och de som öppnar upp för nya enkla former mer en mer pragmatisk församlingsteologi klarar sig bättre.

Gott nytt år 2015

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s