Gatans kör

ladda-ned

Igår sändes första avsnittet av Gatans kör som delvis är inspelat i Korskyrkan. Om du inte tittade kan man se det på svtplay.se. Eftersom vi blivit uppringda av media och fått frågor kring vår inblandning och hur vi tänkt, så tänker jag kort beskriva hur vi tänkte när vi öppnade upp för detta.

Sedan flera år tillbaka driver organisationen Ny gemenskap ett kafé i Korskyrkan där människor med sociala behov bjuds på frukost och gemenskap. Det är ett samarbete där vi i deras regi, tillsammans med andra kyrkor på Norrmalm, jobbar med att betjäna utsatta människor i samhället. I höstas fick de frågan om möjligheterna att samarbeta kring tv-inspelningen av Gatans kör, vilket de ställde sig positiva till. Sedan kom frågan snabbt till oss om möjligheter att hyra Korskyrkan för inspelning av repetitioner, vilket skulle vara det enklaste och smidigaste för dem, vilket vi efter en kort betänketid svarade ja till.

Det var inte ett självklart beslut av flera anledningar:

  1. Vi oroades över exploateringen av dessa människor, men valde att lita på Ny Gemenskaps fingertoppskänsla i samarbetet med produktionsbolaget.
  2. Det skulle medföra exponering av Korskyrkan i en verksamhet som vi inte kunde kontrollera. Men vi valde att lita på programidén om att de vill ge en varm och medmänsklig bild av utsatta människor (av vilka flera hänger på caféet i våra lokaler dagligen).
  3. Vi insåg att Rickard Söderberg är en kontroversiell person med starka åsikter som i flera frågor är rakt motsatta dem vi står för. Men vi tänkte att syftet med programmet var gott även om vi inte delar Söderbergs åsikter i alla frågor.

Huvudanledningen till att vi ändå valde att hyra ut till produktionsbolaget var till slut att vi ville möjliggöra att svt på ett varmt och positivt sätt skulle kunna uppmärksamma de utsatta människor som går till vårt café och som vi bjuder på lunch regelbundet.

Jag tycker att det första avsnittet mycket väl speglade den programidé som presenterades för oss. Det gav på ett respektfullt sätt ansikte och röster åt människor som många väljer att inte se.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s